Gyalogtúra Teszteltem

Teszteltem: Gregory® Amber 44L női túrahátizsák

Az 1977 óta létező amerikai Gregory® outdoor vállalat termékei Magyarországon még kevéssé ismertek, én is csak pár éve találkoztam velük egy külföldi túraoldalon nézelődve, hazai üzletekben tudtommal még egyik hátizsákjuk sem kapható. Nagy volt az öröm, amikor egyszer csak felbukkant a márka néhány férfi és női modellje egy itthon is működő online kemping- és túrafelszerelés webshopban.

Addigra már utána olvastam, hogy arra a célra, amire nekem kell (2-3 napos, hátizsákos, kint alvós, hálózsákot és egyéb alvós cuccot is igénylő vándortúra, illetve hosszabb, sokholmis, egynapos gyaloglás), melyik modelljük lehetne a befutó (spoiler: a címben szereplő Amber 44).
Gyorsan kiválasztottam a színt, a méretet, és már nyomtam is a Kosárba gombot. A zsák végül jelentős kedvezménnyel lett az enyém. Erről a hátizsákról írok most.

Ezt írja a Gregory® az Amber 44-ről

Ideális hátizsák nyári kintalvós túrákhoz, de egynapos trekking-túrákra is jó választás. Sokoldalú és kényelmes.
Főbb jellemzői a márkaoldalon olvasható leírás szerint:

  • FusionLite felfüggesztés eltávolítható HDPE kerettel, hőformázott hátsó fallal a hó ellen
  • légáteresztő vállpántok és mellkaspánt, beépített jelzősíppal
  • felső zseb biztonsági zsebbel, cipzárral az alján az értékes tárgyak számára
  • A-kerettel kompatibilis
  • elülső fényvisszaverő hurkok a sisak rögzítésére
  • kétrétegű alsó panel a nagyobb tartósság érdekében
  • alsó cipzáras zseb a hálózsák könnyű hozzáféréséhez
  • két oldalsó hálós zseb
  • elülső hálós zseb
  • integrált esőhuzattal
  • állítható, légáteresztő derékpánt
  • VersaFit – hátrendszer – állítható törzshossz
  • vizespalackkal kompatibilis

Paraméterek:
Modell: trekking hátizsák
Anyag: 210D nylon & 420D nylon, a bélés 50%-ban újrahasznosított poliészter
Merevítés: Nemesacél és üvegszál a kiegyenesedését gátló keresztmerevítéssel és HDPE keret
Méretek: 30.5 x 63.5 x 26.7 cm
Űrtartalom: 44 L
Tömege: 1.28 kg
Esővédő: 0.078 kg
Max. tárolókapacitás: 20.4 kg

Bevetésen a zsák

Amilyennek én látom az Amber 44L-t

Pakolhatóság
Meg tudok őrülni, amikor itthon szépen elpakolom a zsákba a túracuccaim, és a túrán, éles helyzetben semmit nem találok. Sokszor futottam már bele ilyen hátizsákba, szerencsére az Amber 44 nem ilyen. Amikor kiválasztottam, egyébként is szempont volt, hogy legyen egy alsó cipzára, amin keresztül az alulra pakolt holmikhoz könnyen hozzáférek, és nem kell miattunk az egész zsák tartalmát kipakolni. Szintén imádtam, hogy a csípőövön is jókora méretű cipzáras zsebek vannak, amibe egy nagyobb mobiltelefon és még sok egyéb apróság is elfér. A pakolhatóságot és rendszerezést segíti a felső, óriás, cipzáras rész, aminek a belső oldalán egy másik nagyobb cipzáras zseb is van az értékesebb, kisebb holmiknak, iratoknak.
Általában mindent a zsákon belülre pakolok, a külső, oldalsó zsebekbe maximum vizes palackot és az erdei szemétgyűjtésre használt zsákot tartom, illetve kívülre kerülnek a túrabotok; minden mást bent rendezek el, és erre ez a hátizsák tökéletesen alkalmas.
Persze aki kívülre is aggatna felszerelést, ezt a zsák alján és oldalán lévő hevederekkel, csatos rögzítőkkel, és a hatalmas, rugalmas, külső hálós zsebbel simán megteheti. A hátizsák kompatibilis folyadéktartályokkal is, ezt a lehetőséget nem próbáltam, a víz egy részét a zsákon kívül az oldalsó zsebben, illetve a zsákon belül viszem.

Magától nem dőlt volna el szerencsére, csak mutatom az alsó cipzárat.
Belső zseb, esővédővel.
Hálós, rugalmas oldalsó zsebek mindkét oldalon. Sok mindent elnyel
A csípőövön mindkét oldalt egy-egy jól megtermett zseb, a cipzár is a jó irányba nyílik 🙂

Méret & beállítás
A zsák 44 L-es űrtartalma ügyesen pakolók és azok számára, akik tényleg csak a legszükségesebb holmikat viszik, elegendő akár 4-5 napos trekking túrákra is. Minden azon múlik, hogy hogyan állítjuk be magunkon a hátrészt, a csípő- és vállpántot, illetve a felső közelítő hevedereket. Ahhoz, hogy bármilyen távú gyalogláson kényelmes legyen, energiahatékonyan gyalogolhassunk, és a zsák teljes tárolókapacitását kihasználjuk anélkül, hogy beleszakadnánk és mondjuk egy lejtősebb terepen, lépcsőkön, létrán mászva a megpakolt zsák miatt zakóznánk, a beállítást nem lehet és nem is érdemes kikerülni. (A túrazsákok beállításáról szóló bejegyzést itt találod).
Az Amber 44 egy univerzális méretben kapható, de a VersaFit állítható és testreszabható hátrendszernek köszönhetően bármilyen magassághoz és törzshosszhoz (torso length) beállítható, ehhez egy jól érthető leírást és magyarázatot is mellékel a gyártó.

A teljes hátrész kapott egy könnyű merevítést, a habanyag enyhén homorú, ergonomikus
FitVersa – állítható – bazi erős tépőzárral rögzített, kivehető hátrész


Extrák
Az első: a hátizsák megpakolva és földre téve _nem_borul_fel_!!!! Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy ez mekkora dolog azoknak, akik hozzám hasonlóan káromkodtak már a feszt hasra eső / hanyatt vágódó / megpakolva dülöngélő 14 kg-os túrazsák miatt.
Nekem extraság a zsákban a puha vállpánt és szintén nagyon puha derékrész; jó, hogy ezt a derekat, csípőt vastagon kipárnázó részt nem hagyták ki a tervezők. Szintén extrának tekintem az alsó, dupla hevedert, és bár én valószínűleg nem fogom használni, de aki szeret a zsákon kívül is pakolni, annak szuper matractároló, hálózsáktartó lehet. Ugyancsak extra az alsó cipzár, amin keresztül a zsák alján lévő holmikat egy mozdulattal ki lehet venni. Szerencsére egyre több márka építi be a vészjelző sípot és víztartállyal is kompatibilis modelleket gyárt, ez az Amber 44-nél sincs másként.

Az a bizonyos alsó heveder
A síp a mellkaspánton, jól elérhető helyen
Vastagon párnázott, de mégis jól szellőző csípőpánt és derékrész

Vízállóság
Az Amber 44 vízállóságát az integrált esővédő huzat adja. Ezt a kiegészítőt az elmúlt időszak csapadékhiánya miatt nem sikerült kipróbálnom, de most nézem az időkepet, és úgy látom, közeleg végre az eső. Ma élesben nem tudom sajnos tesztelni a vízállóságot, de a zsákot kitettem a teraszra, meglátjuk, hogyan viseli majd 🙂

Vízállóság-teszt

Összességében:
Az Amber 44 egy közepesen könnyű, a holmikhoz gyors és könnyű hozzáférést biztosító női hátizsák, ami 2-3 napos gyalogtúrákon lehet hű társunk, de a 44 literes űrtartalom az egynapos túrákon is használható . legfeljebb nem pakolom tele.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy egynapos túrára mekkora zsákot érdemes vinni, de mivel én szeretem, ha kerül a hátizsákomba egy-két “luxus” felszerelés – mini kotyogós kávéfőző, függőágy hevederrel – és mindig viszek magammal extra vizet a napi ajánlott mennyiségen felül, nekem ezeken az egynapos kiruccanásokon sem tűnik nagynak.
Tetszik a zsákban, hogy a tervezése során tényleg gondoltak a kényelemre, a derékpánt és a vállpánt kellően puha és vastag ahhoz, hogy a sok cucc ellenére se vágja, nyomja a csípőt, és a teher nagy részét a csípő hordozza a váll kínzása nélkül. Az ilyen hátizsákokat legtöbben hosszú távra választják ki, nekik lehet fontos szempont, hogy a Gregory® – a fenntarthatóság érdekében – a kezdetektől fogva élettartam garanciát vállal a hátizsákjaira.

Tipp: a túrazsákot viselni kell ahelyett, hogy cipelnénk, és úgy érdemes kiválasztani, mint a túralábbelinket, (nem úgy, mint mondjuk egy pólót vagy zoknit).
Mielőtt megveszünk egy zsákot, ne üresen vagy az üzletben a kitömésére használt papírral, nejlonzacskókkal próbáljuk, hanem rendesen, nehezebb holmikkal is megpakolva, mintha épp túrázni indulnánk.

Kapcsolódó bejegyzések
Teszteltem – Simond merinó kapucnis felső alpinizmushoz
Teszteltem – Skhoop Short Down skirt pehely túraszoknya
Titkos erdei bújóhelyet teszteltünk Kismaroson

Ezen írásom nem támogatott tartalom. Az általam használt ruhákról, felszerelésekről, szálláshelyekről készült leírások szubjektív véleményt tükröznek, a cikk témaválasztásában, megírásában az említett márka semmilyen módon nem vett részt.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük