Flóra & fauna Gyalogtúra

Barlangok, szirtek, nyergek & pazar kilátás – Körtúra a Pilis nyugati szélén

Szombat este 10-kor még fogalmunk sem volt, hová megyünk vasárnap.
Biztos volt az, hogy:
1. túrázni megyünk
2. körtúrázni megyünk
3. olyan útvonalat keresünk, aminek kiindulópontja itthonról kb. 60 perc alatt elérhető
4. nem megyünk a Börzsönybe, mert ott nemrég voltunk
5. nem megyünk a Vértesbe, mert ott is voltunk nemrég.
Így esett a választás a Pilisre. Legtöbbször én rajzolom, tervezem meg a túrákat a Turistautak oldalon, az időszűke miatt ezúttal egy kész túra gpx-ét töltöttem le, amit a Mozgásvilág túraajánlói között találtam. Ezt az útvonalat jártuk be – némi módosítással – barlangok, szirtek, nyergek felé indulva, nagyokat szippantva az előző napokban átázott avar, a keltikék, a tavaszi erdő illatából.

Kiindulópontunk Klastrompusztán, vízvételi lehetőség, tűzrakóhely, éjszakai menedék is van
A klastrompusztai Szent Kereszt kolostor a pálos rend első pilisi kolostora és központja volt. Itt gyűltek össze a pilisi barlangokban élő remeték, hogy Boldog Özséb vezetésével alkossanak szerzetesi közösséget.
A hatalmas, különleges formájú Pálosfa Boldog Özsébnek állít emléket.

Nem vettük túl gyorsra a tempót a 16 km-es gyalogláson. Kezdtük azzal, hogy még Klastrompusztára autózva megálltunk vagy fél órára Tokodon, mert a kocsiból észrevettem egy hatalmas kertészetet.
A túrát így bőven fél 11 után kezdtük, és ezt követően sem szaporáztuk meg túlságosan a lépteinket: az első hosszabb megállót már a Csévi-szirteket és az Ariadne-barlangrendszert elérve – a kocsitól kb. 2 km-t gyalogolva – iktattuk be. A kávé nagyon gyorsan lekotyogott, de azért sikerült úgy 1 órát ellennünk. Egy éppen zajló teljesítménytúra terepfutói mind azt hitték, hogy ellenőrző/frissítő pontként vagyunk jelen.

Ez a jelzés mindig barlanghoz vezet az erdőben
Erdei kávézó és pihenőhely
No coffee no prāṇa
Legény-barlang
Vándortársak
Fel a P jelzésen a Z keresztig, majd a Kémény-szikla ormára
Kémény-szikla
Pilis-nyereg
Öreg-szirt
Sikóernyős start
A Kétágú-nyereg illatos ösvénye

A tempónkat az sem dobta meg, hogy nagyjából kilométerenként megálltam növényeket fényképezni, és szintén gyakran értünk el olyan kilátópontot, szirtet, ormot, ahonnan nemcsak a Dorogi-medence, de tiszta idő lévén a Klastrompuszta mögött felbukkanó Budai-hegység és a Gerecse-dombvidéke, később Esztergom is pazarul látszódott.

Abból az Esztergom feletti felhőből a mi nyakunkba is esett egy kis hódara
Újra az OKT-n

A kaland növényei

Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)
Odvas keltike (Corydalis cava)
Tökéletes szépség
Bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides
Fehér zászpa (Veratum album)
Indás vagy kúszó pimpó (Potentilla reptans)
Erdei galambvirág (Isopyrum thalictroides)
Tavaszi lednek (Lathyrus vernus)
Farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias)
Kónya vicsorgó (Lathraea squamaria)


Az útvonal:
Kiindulási pont: Klastrompuszta parkoló
Célpont: Klastrompuszta parkoló
Az OKT jelzésen indultunk el, majd a P és K barlang jelzést követve értük el a Csévi-szirteket és az Ariadne-barlangrendszer turisták által is látogatható részeit, A Leány- és Legény-barlangot, felkaptattunk a Vacska-barlang bivakszállásnak sem utolsó fedett, zárt bejáratáig.
A barlangoktól kicsit visszasétálva jobbra kanyarodva áttértünk a P jelzésre, majd a Z keresztet követve megnéztük a Klastrom-szirteket, a Kémény-sziklát, innen még a Z kereszten haladva a S jelig gyalogoltunk egészen a Pilis-nyeregig.
A nyeregtől a Z turistajelzésen, a pazar kilátásokat, még pazarabb keltikés erdőket bejárva mentünk végig a Kétágú-nyereg magasán, kilestünk az Öreg-szirtről, majd Kesztölc felé ereszkedve a Z jelzésről visszatértünk a kiindulási pontunkig futó OKT jelzésre.