Gyalogtúra

(Vad)kemping – alvós felszerelésem a kora nyári kalandokon

A bejegyzésem hasznos lehet azok számára, akiknek minden vágya egy vagy több éjszakát a késő tavaszi-kora nyári égbolt alatt tölteni, de 1. fázósak, 2. nem szeretnének utánfutónyi holmival nekivágni az útnak, mert mondjuk a kempingezés előtt hosszabbat gyalogolnak – felszereléssel a hátukon.
Összegyűjtöttem, hogy én mit viszek magammal, és most eltekintek az olyan felszerelésektől, mint sátor, a főzőcucc, ruha, tisztálkodószerek, stbstb; a téma kifejezetten az alvás lesz.
Nem állítom, hogy ez a tuti szett, de nekem bevált (tavasszal és ősszel is voltam ezekkel sátrazni (még a messzi északon, Litvániában is), és szerencsére eddig mindig sikerült úgy hazaérnem, hogy az elvitt dolgok közül egy sem volt felesleges, és hiányérzetem sem volt.

Hálózsák
Két hálózsákom van. Az egyik egy Decathlon-os pehely; általában ezt viszem magammal a nyári-melegebb tavaszi-őszi túrákra (ha az éjszakai hőmérséklet eléri a 10 fokot).
Ha nappal nyárias az idő, de az éjszakák még hidegek, mint most (2-9 fok volt a héten is szinte minden éjjel), akkor nekem a téli hálózsák a befutó, ami egy Husky Drape női pehelyhálózsák. A fotón lentebb látszanak az arányok, a téli tényleg nem kicsi és nem is könnyű darab, de én inkább cipelem, vállalom a nagyobb hátizsákot, minthogy fázzak.

Nyári hálózsák méretek (M-es méretű zsáknál)
tömeg: 615 g ebből a töltet 260 gr toll
felhasználó magassága: 160-169 cm.
csomagméret: Ø 13 x 34 cm.
toll/pehely arány: 90% szürke kacsapehely / 10 % szürke kacsatoll
CUIN: 800
komfort: 10 °C, limit: 5 °C

Téli hálózsák méretek:
felhasználó magassága: max 180 cm
tömeg: 1,25 kg ebből a töltet 600 gr
méret: 85 x 200 cm
csomagméret: 35 x 20 cm
toll/pehely arány: 90/10
CUIN: 700
komfort: 2 °C, limit: -6 °C extrém: -20 °C

A kompressziós zsákokkal még lehetne tovább is töpöríteni őket.
Derékaljak

Derékalj/1
Mivel fázós vagyok, derákaljból szinte mindig kettőt használok egyszerre. Alulra kerül a Thermarest Z-LITE zárt cellás, 1,7-es hőtartó képességű, 3 évszakos habmatraca, ami leporellószerűen hajtogatható, és elég könnyű. A hátizsákon kívül, külön vízhatlan zsákban szállítható. Ez egyrészt ad egy megbízható szigetelést, alulról a hideg ellen, másrészt extra puhaságot, kényelmet nyújt a fekvéshez.
Méretek:  51 × 183 cm
Vastagság: 2 cm
Tömeg: 410 gr
Hőtartó képesség: 1,7
Csomagméret: 51 × 13 × 14 cm

Derékalj/2
A habmatrac fölé egy kínai, felfújhatós, Ripstop anyagból készült matracot teszek. 10-15 nagyobb be-és kilégzéssel pazar alvóhely lesz a kis csomagból, ami nekem önmagában kevés lenne, de az alatta lévővel tökéletes párost alkotnak. Ez egy noname, pontosabban LightTour feliratú, de millió ehhez hasonlót lehet találni.
Méretek: 188 x 60 x 5.6 cm
tömeg: 431 gr
csomagméret: ld. fotó
Hőtartó képesség: 1,6

Kisebbre is lehet hajtogatni, legutóbb így sikerült…

Párna
Otthon is párna nélkül alszom, de ha mindenképp támasz kell a fejemnek egy esti, sátras olvasáshoz, akkor egyszerűen csak összehajtogatom, és egy másik pólóba “csomagolva” a fejem alá teszem a legpuhább ruhám (pehelymellény, pehelykabát). Egyszer hirtelen felindulásból külön erre a célra vettem egy felfújható párnát, de nekem nem vált be sajnos. Árulkodó jel volt, hogy minden reggel úgy ébredtem, hogy a párna nem a fejem alatt volt, hanem valahol a lábamnál, ráadásul extra helyet is foglalt a csomagban.
Méretek: –

Fejlámpa
Szerintem minden kint alvós programon nélkülözhetetlen a fejlámpa. Esti térképböngészésnél, éjszakai mosdóba menetelnél, esti tábortűztől a sátorig botorkálásnál is jó szolgálatot tesz. Persze előfordul, hogy a teliholdnak köszönhetően szinte nappali világosság vesz körül, ilyenkor igyekszem félretenni a fejlámpát; a szem nagyon hamar adaptálódik a fényekhez, akár egy komplett éjszakai túrát is végig lehet járni mesterséges világítás nélkül.

Pizsama vs. nem pizsama
Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hálózsákban ruhában vagy anélkül érdemes-e aludni. Én a hálóruhás csapatba tartozom; a fent leírt felszerelések esetén egy vékonyabb cicanadrág + hosszú ujjú pamutfelső bőven elég szokott lenni. Hűvösebb időben ezt még egy vékonyabb sapkával is feldobom.

*** A fent leírt termékek saját felszerelésem részét képezik, jelen összeállítás nem támogatott/fizetett tartalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük