Fenntarthatóság Gyalogtúra Teszteltem

Teszteltem: Skhoop Short Down skirt pehelyszoknya

Pár éve a szoknya a túraruhák közé is bekúszott, mostanra minden évszakra, sokféle anyagból, sokféle hosszúságban, meleg szoknya esetén többféle töltettel lehet találni csini, mégis sportos és praktikus darabokat. Ha jól körbenézek, nincs is olyan outdoor márka, amelyik ne gyártana ilyesmit. Elmondani sem tudom, hogy én ennek fázós túrázóként mennyire örülök!
Sportoláshoz használható szoknyával akkor találkoztam először, amikor beszereztem egy skort-ot (rövidnadrág + szoknya kombó), amit akkoriban szinte csak a futóboltok polcain, túraboltok futós termékei között lehetett megtalálni. Azt a vékony, jól szellőző és nagyon gyorsan száradó, viszonylag rövid ruhadarabot nyári futásokon és a legmelegebb időkben való túrázáskor használom, őszre-télre megy a nyári ruhás zsákba, és elő sem kerül a következő kánikuláig.

Odavoltam, amikor meghozta a futár a legmelegebb – és szerintem legszebb – szoknyát, amivel valaha találkoztam: ezt a vastag, pehelytöltetű, a leírás szerint “inka aranyszínű” Skhoop pehelyszoknyát.
Kicsit utána olvasva kiderült, hogy ezt a svéd márkát 1999-ben alapította Sissi Kewenter dizájner, hogy színes, funkcionális és kifejezetten női szabású holmikat készítsen aktív csajsziknak a bugyitól egészen a felső rétegként használható mellényig, parkáig.


Felhasznált anyagok
A szoknya külső héja egy vízlepergető, szélálló, vékony orkán anyag, a steppelt külső héj alatt pedig 650 CUIN töltőerejű, felelős ellátási láncból származó (ld. RDS-tanúsítvány) pehely lakik. Egész pontosan 80% toll, 20% pehely adja a szoknya szigetelőképességét, ami itthoni körülményekhez tökéletesen elegendő, de a termékről szóló kommentekben a kanadai túrázók sem panaszkodtak rá.

Női (szabás)vonal
A szoknya az átlagos túraszoknyáknál valamivel hosszabb, én éppen ezért szerettem bele. További extra, hogy hátsó részét hosszabbra tervezték, mint elöl, így még jobban védi a csípő, derék, hátsó comb környékét, lépéskor viszont szabadabb mozgást enged. Enyhén karcsúsított, alakítható fazonja minden alkatra passzol, a gumis deréknak, övbújtatónak hála tökéletesen testreszabható.


Zsebek, cipzárak
A kényelmet az is biztosítja, hogy mindkét oldalra került cipzár. A jobb oldalon a derékig futó kétutas cipzár teszi egyszerűvé a fel és levételt, a jobb oldalon pedig egy rövidebb, egyutas cipzárral igazítható. Mindkét cipzár fontos és hasznos, mert így kényelmesen, igény szerint állítható pl. felfelé gyalogláskor vagy akár bringázáskor is a szoknya. Cipzáras oldalzsebe is van kettő, de én ezeket nem igen használom, maximum zsepit, szőlőzsírt teszek bele, mert a nagyobb holmik (mobil, pénztárca stb), már zavarók lehetnek mozgás közben.

Kontra
Ez a szoknya nem olcsó (jelenlegi ára 160 dollár körül van). Sőt, a legdrágább szoknya, amit valaha vettem. Az ilyen esetekre van egy módszerem, amivel viszonylag gyorsan le tudom nyugtatni magam és a hüledezőket magam körül. A szoknya árát elosztom azoknak a napoknak a számával, ahányszor az adott szezonban viseltem, ehhez hozzáveszem azt a megfizethetetlen érzést, amit a viselése ad, ráadásképpen elképzelem, milyen érzés lenne fázós fenékkel vagy derékkal végigtolni egy téli túrát. Így már nem is tűnik olyan drágának.
További hátrány – ami az előnye is persze – az az, hogy fűt, mint egy kályha, így kizárólag hidegebb időben viselhető, nyáron, tavasszal sajnos félre kell tenni.
Hátránya még, ami a tollfelszerelésekre jellemző, hogy marhára kell rá vigyázni, a legkisebb tüske, bokor is árt neki, a javítása pedig nem túl egyszerű.

Pro
Egyrészt szerintem gyönyörű úgy, ahogy van. Másrészt, ahogy fentebb is írtam: fűt, mint a kályha, és ezt az én fázós fenekem, derekam és combom nagyon díjazza. A pehely töltetnek köszönhetően nemcsak meleg, de könnyű (az M-es méret 332 gr), és viszonylag kicsire csomagolható. A szabásvonalának, alakíthatóságának köszönhetően kényelmes, így jó benne gyalogolni hosszabb távokon, és lehet benne bringázni, evezni, tábortűz mellett melegedni. És én szoktam benne ücsörögni a teraszon, amikor éppen sehova nem tartok, hanem a reggeli kávémat kortyolgatom, és csak úgy bámulok ki a fejemből.

Ha nyerek a lottón, veszek egy kéket is. Eredetileg ilyet szerettem volna, de sajnos nem volt a méretemben.

Ezen írásom nem támogatott tartalom. Az általam használt ruhákról, felszerelésekről készült leírások szubjektív véleményt tükröznek, a cikk témaválasztásában, megírásában az említett márka semmilyen módon nem vett részt.