Bringa Futás Gyalogtúra Teszteltem

Teszteltem: Simond merinó kapucnis női pulóver alpinizmushoz

Mióta a merinó holmik megjelentek az itthon is kapható túraruházatok között, több ilyen természetes anyagból készült ruhadarabot is beszereztem. A gyapjú ruháim között van már aláöltözet nadrág, felső, bugyi és zokni is, ezt a teljes hosszában cipzáras, kapucnis felsőt több mint egy hónapja találtam a Decathlonban, és azóta nyüstölöm…
Egy teljes bejegyzés is készül majd a merinóról, most ezt a konkrét modellt szeretném bemutatni.

Tudom, ez nem alpinizmus… szerintem bringázni is lehet benne

Ezt írja a Decathlon a Simond merinó kapucnis pulóverről

Merinó gyapjúból készült 2. réteg: hőszabályzó, elvezeti az izzadságot és semlegesíti a kellemetlen szagokat alpinizmus és túrasíelés során. Testhezálló szabása és rugalmas anyaga optimális mozgásszabadságot biztosítanak a fogások keresésekor. Állítható, sisak alatt viselhető kapucnija melegen tart.
A merinó gyapjút kizárólag ellenőrzött, állatbarát farmokról szerezzük be.
A dél-afrikai farmokon nevelt állatok nyírásakor nem alkalmazzák az úgynevezett „mulesing” technikát.
– A hatékony hőszigetelés érdekében kapucnija állítható. Kapucnija sisak alatt viselve sem zavaró
– 1 mellzseb
– hüvelykujjbújtató
– 2 kéztartó zseb
– szilikonbetétes, rugalmas pánt alul.
Fő anyag: 68% gyapjú, 29% akril, 3% elasztán, a zseb pedig 100% poliészter

Amilyennek én látom

Anyag:
A 68%-nyi merinó, 29% akril és 3%-ban rugalmasságot adó elasztán szerencsés arányban keveredik ebben a pulcsiban. A speciális kötésmintának köszönhetően belül bolyhos az anyag, kicsit olyan, mint egy mikropolár. Puha és egyáltalán nem érezhető a bőrön. Melegen tart, mégis kellően rugalmas, és nagy mozgásszabadságot nyújt. Ezt futáskor, intenzívebb gyalogláson és hosszabb biciklizésen is volt alkalmam tesztelni.

Egyáltalán nem szúr, mint sok más gyapjú

Szín:
Eredtileg fekete színben szerettem volna egy hasonló felsőt, ebből a modellből az üzletben egy nagyon halvány szürke (inkább nagyon-nagyon halvány világoskék) és egy sötétebb kékes árnyalat volt kapható. A nagyon halvány színt nem tudtam hová tenni, fogalmam sincs, milyen szabadtéri kalandomra vinném magammal, olyan kényesnek tűnik. Némi kompromisszumot kötve és lemondva a mindenhez passzoló fekete színről, végül a sötétkéket hoztam haza.

Tartósság:
Jártam már úgy, hogy egyetlen használat során teljesen kibolyhosodott egy nadrág dereka vagy egy pulóver mellrésze, hónalja a hátizsák pántja vagy egy övtáska miatt. Mióta megvettem, nagyjából úgy 30x már volt rajtam ez a pulcsi: voltam benne kajakozni, futni, volt rajtam nehezebb hátizsákkal, bringáztam is benne, és eddig – lekopogom – csak nagyon apró kibolyhosodást vettem észre a vállánál, a derékrész még ott is újszerű, ahol egyébként a hátizsák csípőpántja ki szokta dörzsölni a ruhákat.
A tartósságához az is hozzájárulhat, hogy az elmúlt egy hónap során egyszer sem mostam még ki, és nem azért mert nem adok erre, hanem azért, mert úgy éreztem, nincs szükség rá. Még úgy sem, hogy bringáztam benne egy teljes napot 20 fokban (egyébként fázós vagyok, simán elviseltem magamon második rétegként), ültem benne tábortűz mellett. Egyiknek sem érzem nyomát a kényesebb részeken.

Ha kiállsz benne az esőbe, készülj, hogy utána ázott juh szagod lesz benne

Szellőzés & időjárásállóság
Mint minden merinóból készült ruhadarab, ez is tökéletesen szellőzik, lélegzik, és mindezt úgy teszi, hogy közben a hőt is bent tartja. Volt, hogy alaposan bele is izzadtam, még akkor sem volt kellemetlenül fázós érzésem, gyorsan száradt rajtam. Persze ezen is átfúj a szél, hiszen nem nejlonból készült, de aki fázósabb, mint én, még egy réteget alá véve biztosan jól ellesz benne.
Az anyag nem vízálló, már a szitáló eső is viszonylag hamar átáztatja, na, ilyenkor lesz az embernek ázott birkaszaga, ami száradást követően természetesen elillan az anyagból.

68% merinó gyapjú, szilikonnal bevont derékrész

Kényelem & praktikum:
A felsőt alpinizmushoz, túrasíhez ajánlják, és ezekkel a sportokkal kapcsolatban emelik ki a jó tulajdonságait. Az említett sportágakban egyáltalán nem mozgok, így azokban nem volt alkalmam kipróbálni, de kb. minden más szabadtéri programon volt már rajtam, és akkor kényelmes, praktikus viseletnek bizonyult. Kifejezetten jó, hogy kicsit hosszabb szabású, mint egy átlagos kapucnis felső, így védi a fázósabb csípőt és derekat. A rugalmas kapucniból nem lóg ki a fej, a homlok, a cipzárja egészen a száj fölé felér, így hidegben az arc egy részét is védi, továbbá sikerült úgy tervezni, hogy tényleg beférjen a biciklis sisak alá is.
Szinten jó, hogy a derékrészt belül rugalmas szilikoncsíkkal egészítették ki, így nem csúszkál intenzívebb mozgás során sem. A hüvelykujjbújtató más felsőimnél is bevált már a fázós kezeim, ujjaim miatt. A hosszabb cipzárral nyíló zsebek kellően nagyok és egy extra zseb is helyet kapott a bal mellkasi részen. Ez mondjuk éppen a mell fölé került, így túl sok, túl nagy holmi tárolására nem éppen alkalmas a nők számára.

A nyakat és az arc egy részét is védő, sisak alatt is hordható kapucni. Fázós vagyok, örülök, hogy ilyen.

Összességében
Alpinizmushoz ajánlják, de szerintem bármilyen szabadtéri mozgásforma során kényelmes szabású, puha felső. Jórészt merinó gyapjú, ennek megfelelően hasznos lehet többnapos túrákon, ahol akár a tisztálkodás sem megoldható, de a ruhánkat mégis szeretnénk nagyjából tisztának érezni 🙂

Kapcsolódó bejegyzések
Teszteltem: Skhoop Short down pehelyszoknya
Teszteltem: Gregory Amber 44L női hátizsák
Titkos erdei bújóhelyet teszteltünk Kismaroson

Ezen írásom nem támogatott tartalom. Az általam használt ruhákról, felszerelésekről készült leírások szubjektív véleményt tükröznek, a cikk témaválasztásában, megírásában az említett márka semmilyen módon nem vett részt.