Futás

Futhat egy nő férfi futócipőben? És férfi nőiben?

Vehet egy férfi 42-es női futócipőt? A minap tette fel egy pasi a kérdést egy futással kapcsolatos csoportban, és mindjárt záporoztak is a válaszok. A nemmel válaszolók között volt, aki a férfiak szélesebb lábfejére készült szélesebb kaptafára hivatkozott, és volt olyan is, aki a férfiaknak szánt cipők sötétebb, pasisabb színét emlegette fel.
Szerencsére többen voltak, akik azt tanácsolták, hogy a kérdező ne foglalkozzon azzal, hogy az adott cipőt kinek szánta a gyártó. Ha jó, ha kényelmes, akkor minden ok, lehet indulni futni.
Kíváncsi voltam arra, hogy mit mond a témáról egy futócipőkkel foglalkozó üzlet eladója, így találomra bementem az egyik budapesti boltba, és feltettem a kérdést a pultban ülő srácnak: “Más a női és a férfi futócipő?”
Az eladó rögtön rávágta, hogy “Persze, teljesen más a kaptafa a két cipőnél.”
Amikor a válaszát részemről újabb kérdés követte, hogy pontosan miben is más a két kaptafa, akkor csak annyit mondott, hogy a férfi kaptafa szélesebb, mert a férfiak lábfeje szélesebb. Egy kicsit még ácsorogtam, arra várva, hátha bővebb tájékoztatást is kapok; majd a nem túl részletes eligazítás után elhagytam a terepet.
A kérdést feltettem Takács Kinga mozgásterapeutának is, akiről tudom, hogy alapvetően a mezítlábas cipőkben és a lábfej különböző gyakorlatokkal való karbantartásában hisz, és talán nincs még egy mozgásterápiával foglalkozó szakember ma hazánkban, aki olyan szinten járta volna körbe a láb-lábfej-boka-talp-lúdtalp-boltozatok stbstb témakört, mint ő.

Férfiak és nők lába anatómiailag és biomechanikailag is egyforma. Mindkét nem lábát ugyanannyi csont és izom alkotja, működésben sem különbözünk. A férfiak testalkata zömökebb, mint a nőké, így a lábuk is. Azonban mindannyian ismerünk vékony csontú, kevésbé robosztus alkatú férfiakat, és a nők között is vannak vastag csontúak.
Vannak nők, akik 43-as lábbal bírnak, és nem kapnak rá női cipőt, és ugyanez igaz a 38-as lábú férfira is. Ebben az esetben a másik nemnek szánt kínálatban kell válogatni. A lényeg az, hogy minden ember olyan cipőt válasszon, amiben kényelmesen tud sportolni, sehol nem nyomja a lábát, és nem változtatja meg a mozgását.”

Kapcsolódó bejegyzések:
5 gyakran ismételt kérdés a női futók csípőjéről
A női futók térde tényleg többet sérül, mint a férfiaké?
Futók mumusai – A bütyök