Egyéb kategória Fenntarthatóság

Minden városnak jót tenne egy Mondolo

A “Mondolós” fiúkkal először a 2019-es rókás Vándortúrán találkoztam. Együtt róttuk a kilométereket, így volt alkalmam egy kicsit kifaggatni őket arról, hogy mit is csinálnak ők Szegeden. Inspiráló, lelkes civil társaság ők, akik – többek közt – a fenntarthatóságot, a világjárást, a túrázást, a környezetvédelmet népszerűsítik, klubesteket tartanak, gyurgyalag fészkeket mentenek és üres tűzfalakra festenek óriásfecskéket. Én nagyon bírom őket, követem az eseményeiket, figyelem, hogy állnak a városi méhlegelős projektjeik, és amikor egy újabb kezdeményezésükről olvasok, sokszor kívánom: bárcsak minden hazai városban lenne egy kihelyezett Mondolo Egyesület!

Örülnék, ha többen megismernék őket, úgyhogy megkerestem Ézsiás Tamást, akivel az említett Vándortúrán ismerkedtem meg, és kértem, meséljen egy kicsit magukról, távlati céljaikról. Te, aki most olvasod a blogot, fogadd szeretettel ezt a beszélgetést 🙂

Ézsiás Tamás, az Egyesület elnöke, és a Beporzó Hadművelet 🙂

Mióta létezik az egyesület, mi volt a célja az alapításkor?

A Mondolo egyesületi formában 2019 óta létezik, de mint csapat vagy közösség már évekkel előtte aktív volt. Akkor az utazásaink történeteit archiváltuk a weboldalunkon közzétett blogbejegyzésekben, majd elindítottunk egy világjáró klubot Mondolo Club néven, hogy az ott előadó emberekkel és történetekkel inspirálni tudjuk a nagyközönséget a világ felfedezésére. Ez nagy siker volt, és itt jött el az a pont amikor elhatároztuk, hogy civil szervezetté alakulunk.  Ez tette lehetővé, hogy minden tag a saját érdeklődési területének megfelelő tevékenységet csinálhasson az egyesület keretein belül. Így lehet az, hogy ma már a blogolás mellett street arttal, podcasttel, környezeti neveléssel, aktív városi természetvédelemmel és tudománynépszerűsítő előadások szervezésével is foglalkozunk.

Hogyan foglalnád össze a küldetéseteket? 

Nehéz kérdés, hiszen, mint említettem mindenkinek van egy saját célja és saját projektje, amit visz az egyesületen belül. Viszont az általánosan kijelenthető, hogy a Mondolósoknak erős a környezeti- és társadalmi felelősségvállalása, és igyekszünk a közvetlen környezetünket úgy megmozgatni és átalakítani, hogy az nyitott, élhető és szabad legyen.

Mi a te személyes kedvenc projekted az egyesületben?

Ilyen igazából nincs, de jelenleg nagyon élvezem a Beporzó Hadművelet 2.0-át és a Random Science-t. Az elsőben a szegedi méhlegelők folyamatos fejlesztése mellett, azok ökológiai, talajtani és városklimatológiai szempontú hasznos működésének alátámasztásán, valamint azok társadalmi és városigazgatási elfogadtatásán dolgozunk a Szegedi Tudományegyetem kutatóival, a másikban tudománynépszerűsítő előadásokat szervezünk úgy, hogy nem mondjuk meg a résztvevőknek, hogy aktuálisan ki és milyen témában fog előadni, csak azt ígérjük, hogy izgalmas és érdekes lesz.

Urbanology, az Egyesület környezetvédelmi street art csapata Fotó: Bach Máté

Milyen feladataid vannak az egyesületben? A civil életben mivel foglalkozol?

Pár hete választottak meg elnöknek, így az általános képviselet és belső munka szervezése a feladatom. De eredetileg a természetvédelmi street art programunk szervezése volt az. Civilben a szegedi geotermikus távhőellátó rendszer kiépítésén és üzemeltetésén dolgozom projektmenedzserként és geológusként.

Van-e nemzetközi példa előttetek? Példaképek itthon? 

Nem tudnék ilyet mondani, mert annyira szerteágazó a tevékenységünk, és nem is szeretném összemérni a mi munkánkat a nagy természetvédő szervezetekével, hiszen mi csak egy kis baráti társaság vagyunk. Persze vannak inspiráló kezdeményezések, szervezetek és személyiségek akik jó példával haladnak előttünk, de ez minden tagunknál egyedi így nem is lehet felsorolni.

Milyen hosszú távú terveitek vannak? 

Megtalálni azt a balanszot, hogy meg tudjunk felelni annak a sok együttműködési lehetőségnek és felkérésnek, úgy hogy megőrizzük az egyesület baráti társaság jellegét. Ez egy roppant nehéz feladat, hiszen kevesen vagyunk és szerencsésen állíthatom hogy nagyon sokan szeretnének kooperálni velünk.

A gyerekprogramokért felelős Mondolo Mini-csapat

Milyen támogatásokból tartjátok fent magatokat? Hogyan lehet benneteket támogatni? 

Egy öntevékeny civil szervezet vagyunk, a büdzsé egy része a tagdíjakból áll. Persze kaptunk már cégektől és magánszemélyektől is projekt alapú támogatást. Ezeket a projekteket meg szoktuk hirdetni a közösségi felületeinken és célzottan arra a munkára várunk támogatásokat.

Ha egy kicsit előre szaladunk az időben – milyen világot képzelsz el magunknak 50 év múlva? 

Keményet, de nem borzalmasat vagy élhetetlent. És titkon remélem, hogy 50 év múlva is lesz Mondolo, ami abban a szellemiségben és minőségben folytatja az ismeretterjesztést és környezetvédelmet, ahogy most mi.

Ha neked is tetszik, mit csinálnak, így tudod őket támogatni.