Egyéb kategória

(Vad)kemping – a függőágyazós felszerelésem

Korábban abban a hitben voltam, hogy a függőágyban alváshoz elegendő egy darab függőágy, két karabiner, 2×5 méter kötél vagy heveder és az ágy két végén két megfelelő törzsvastagságú fa, gerenda stb.
Az elmúlt évek kalandjai során kiderült, hogy valóban vannak olyan helyzetek, olyan időjárási körülmények, olyan részei a Földnek, ahol a fentieken kívül tényleg nincs szükség egyéb kiegészítőkre. Ilyen lehet például egy nyári éjszaka egy korzikai kempingben vagy görög tengerparton, ha nincs erős szél és nem zavarnak be rovarok, csúszómászók.
És vannak azok a helyzetek, amikor a függőágy önmagában kevés.
Az itthoni függőágyazással is ez utóbbi a helyzet; tapasztalatom szerint még nyáron is elkél a függőágy mellé pár hasznos kiegészítő, hogy ne fagyjon szét az ember dereka, és ne egyék meg a szúnyogok egy erdőben, vízparton töltött éjszaka során. Ezeket a kiegészítőket veszem most sorra.

A legutóbbi függőágyas éjszakát a Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon töltöttük. Naplementére érkeztünk az 559 m-es lévő Csergezán Pál kilátóba, és nem sokkal napfelkelte után, harsány hajnali madárkórus kíséretében hagytuk el a tett helyszínét. Kicsit tartottunk a tömegtől, mert elég népszerű kintalvós helyszínnek számít, de csodával határos módon rajtunk kívül egyetlen srác sátrazott aznap éjjel két szinttel alattunk.

Függőágy, alpaplan, téli hálózsák, gázfőző, pizsama, vékony pehelykabát, 1,5 l víz, fejlámpa, fogmosó szett került a 44 literes zsákba.
Naplementére érkeztünk
Az éjszaka kellékei: függőágy, alpaplan, hálózsák, karabiner, heveder, fejlámpa

A felszerelés természetesen egyéni igények szerint bővíthető, szűkíthető, most egy kissé fázós nő szemszögéből közelítem meg a témát, aki hajlandó inkább többet cipekedni ( ld. téli hálózsák, pehelykabát) annak érdekében, hogy komfortosan teljen a szabadban töltött este/éjszaka/hajnal.

Függőágy + alpaplan

Függőágy
A függőágyam ezen az éjszakán az indonéz Ticket To The Moon Original modell volt. Ez kellően széles és hosszú ahhoz, hogy az otthoni ágyikómban is megszokott fészkelődésre, forgolódásra legyen hely. Hason és oldalfekvő vagyok, és ebben a függőágyban szerencsére erről sem kell lemondanom. Nem viccelek, én tényleg tudok hason fekve aludni függőágyban is.
Tömeg: 600 g
Szélesség: 320 cm
Hosszúság: 200 cm
Teherbírás: 200 kg

Alpaplan/underquilt
Aki aludt már függőágyban alpaplan vagy bármilyen, az ágyon kívül lévő szigetelés (pl. függőágyra rögzített pléd, izolációs fólia) nélkül, az tudja, hogy milyen kellemetlen érzés szétfagyott derékkal, fenékkel tölteni az éjszakát. Nem véletlenül találták fel az alpaplant; ezen a kiegészítőn szerintem nem érdemes spórolni, ha valaki hasonló kalandokra adja a fejét. Nekem nincs sajátom, mert még keresem az igazit, így kifejezetten erre az alkalomra kértem kölcsön a fent említett Ticket To The Moon márka alpaplanját (underquilt – ez esetben Moonquilt). Itt nem egy sima, a függőágy két végére rögzíthető, majd gumizsinórral szorosabbra vehető kiegészítőről van szó. Ez a modell nemcsak alsó szigetelőrétegként szolgál függőágyazás során, hanem – mivel a cipzárjait felül is be lehet húzni – teljes, 360 fokos védelmet adhat a hideg, a szél és a rovarok ellen.
További jellemzője, hogy önmagában, kapucnis hálózsákként is funkcionál, így sátras túrákon is jó hasznát lehet venni.
Tömeg: 1380 g
Töltőanyag: 100% poliészter
Szélesség: 140 cm
Teljes hosszúság: 200 cm
Csomag méret: 32 x 16,5 cm
*Hőmérséklet besorolás (hálózsákként): kb. 10ºC / 5ºC / 2ºC (komfort / limit / extrém)

Hálózsák/takaró
Függőágyazásra – éppen úgy, mint sátras túrákra – kétfélém van. Az egyik egy Decathlon-os pehely; általában ezt viszem magammal a nyári-melegebb tavaszi-őszi túrákra (ha az éjszakai hőmérséklet eléri a 10 fokot).
Ha nappal nyárias az idő, de az éjszakák még hidegek, (10 fok alatt), akkor nekem a téli hálózsák a befutó, ami egy Husky Drape női pehelyhálózsák. A téli nem kicsi és nem is könnyű darab, de én inkább cipelem, vállalom a nagyobb hátizsákot, minthogy fázzak.

Nyári hálózsák méretek (M-es méretű zsáknál)
tömeg: 615 g ebből a töltet 260 gr toll
felhasználó magassága: 160-169 cm.
csomagméret: Ø 13 x 34 cm.
toll/pehely arány: 90% szürke kacsapehely / 10 % szürke kacsatoll
CUIN: 800
komfort: 10 °C, limit: 5 °C

Téli hálózsák méretek:
felhasználó magassága: max 180 cm
tömeg: 1,25 kg ebből a töltet 600 g
méret: 85 x 200 cm
csomagméret: 35 x 20 cm
toll/pehely arány: 90/10
CUIN: 700
komfort: 2 °C, limit: -6 °C extrém: -20 °C

Fabarát heveder és karabiner
Azt hiszem, ezt nem kell részleteznem. A fára, oszlopra, gerendára, önmagába visszafűzve működik, és mint a neve is mutatja, nem károsítja a fa törzsét, ráadásul igen tartós, az UV-sugárzásnak is ellenálló anyagból készült.

További kiegészítők a teljes komfort kedvéért, ha esik az eső, ha támadnak a szúnyogok….

Ezek az említett Nagy-Kopaszon töltött éjszakán nem voltak nálam, de a felszerelésem részét képezik.

Szúnyogháló
A kilátóban alváshoz így májusban nem vittem magammal, de ha legközelebb függőágyazunk, akkor biztosan lesz nálam. A függőágyhoz passzoló – szintén Ticket To The Moon 360° – 30 fokon mosható, nagyon sűrűn szövött indonéz szúnyogháló 360 fokos védelmet nyújt a szúnyogok, egyéb betolakodók ellen. A függőágy alá lógó részben éjszaka apróbb és könnyebb holmik is tárolhatók.
Méret: magasság: 130 cm / hossz: 300 cm
Tömeg: 485 g

A háló hosszan cipzáras, ha nincs rá szükség, teljesen kinyitható

Ponyva/tarp
Csapadékos időjárás esetén jól jöhet egy esővédő ponyva a függőágy fölé. A tarp akkor is hasznos kiegészítő, ha sátrazni indul az ember. Egy litván kajaktúrán például, amikor 7-ből 6 napot esett az eső, nélkülözhetetlen kellékké vált ez a 350x350cm-es esővédő, de nyári kalandokon árnyékolásra is be lehet vetni.
Méret: 350×350 cm
Csomagméret: 25 x 8 x 9 cm
Tömeg: 660 g

Esőtől, naptól is véd
Nem foglal sok helyet
Nyáron sem érdemes otthon hagyni 🙂

Teljes szett (karabiner, heveder nélkül): téli hálózsákkal 4375 g / nyári hálózsákkal: 3740 g
Függőágy: 600 g
Téli hálózsák: 1250 g / nyári hálózsák: 615 g
Alpaplan: 1380 g
Szúnyogháló: 485 g
Esővédő ponyva: 660 g

*Hőmérséklet besorolás:
Komfort az a hőmérséklet, amiben egy átlagos nő végig tud aludni egy éjszakát fázás nélkül. Összehasonlításképpen az extrém hőmérséklet, amiben egy átlagos férfi még képes túlélni egy éjszakát. 6 óra nem túl kényelmes alvást jelent, miközben a test hőmérséklete nem csökken a veszélyes szint alá.

*** A fent leírt termékek – a kölcsönkapott alpaplant leszámítva – saját felszerelésem részét képezik, jelen összeállítás nem támogatott/fizetett tartalom.

Kapcsolódó bejegyzések:
(Vad)kemping – alvós felszerelésem a kora nyári kalandokon