Fenntarthatóság Teszteltem

Teszteltem: Bedrock Cairn 3D Adventure túraszandál

Nagyjából 3 éve szemezek ezzel a márkával és ezzel a túraszandállal. Ez idő alatt rengeteg értékelést, tesztet olvastam már, és ezeken felbuzdulva többször is eljutottam már odáig, hogy valamelyik külföldi outdoor webshopban megnyomom az Add to cart gombot. Az USÁ-ból való szállítás költsége – és egyébként már önmagában a szandál ára – mindig visszapofozott a valóságba. Meg a jó öreg TEVA túraszandimhoz. Aminek egyébként épp tavaly nyár végén kezdett foszlani a pántja és csőrszerűen kettényílni az orra.

Mondván, nem telhet el egy aktív nyár túraszandál nélkül, még áprilisban felvettem a kapcsolatot a Bedrock HQ sales-eseivel, és kiderítettem, hogy Európában hol kaphatók a lábbelijeik. Nagyon rövid időn belül jött is a válasz: a szlovén Trnvo-ban van egy vadvizes-kajakos-mindenes outdoor üzlet, ahol ott vár a hőn vágyott szandál. Gyors levelezés az üzlettel, a méret és a szín kiválasztása után a szandált sikerült egy kint élő magyar raftingos ismerőssel átvetetni, nehogy júniusra, mire megyünk, hűlt helye legyen.
Pár nappal ezelőtt, a szlovéniai + horvát nyaraláson már a lábamon is volt, teszteltem hegyen-völgyön, folyóban és esőben, tengerben és murvás gyalogúton egyaránt.

Ezt írja a Bedrock a Cairn 3D Adventure túraszandálról

Előtte egy kis márkasztori… Az első Bedrock szandált két srác készítette magának még 2011-ben, amikor egy folyóhelyreállító projektben vettek részt Észak-Kaliforniában. 2012-ben még az egyik társalapító garázsában készültek a lábbelik, többek közt a később díjat nyert Cairn-modell, 2017-re már az USA jelentősebb outdoor üzleteiben bukkantak fel az ikonikus szandálok.
“A szabadság és a tartás, stabilitás szerelemgyereke a 3D Adventure, a legfejlettebb talpbetéttel, amit valaha készítettünk. A díjnyertes Cairn szandál dizájnját ötvöztük ezzel a formázott talpbetét résszel, ami biztonságossá, könnyűvé és hosszú távon terhelhetővé teszi ezt a lábbelit.” – szól a hivatalos leírás.

Jellemzők

  • Anatómiai szempontokat figyelembe vevő, zéró droppal rendelkező talp
  • Száraz terepen a legjobb tapadást biztosító, könnyű, strapabíró, időtálló és újratalpalható Vibram® XS Trek Regolith talp
  • Prémium szövéssel készült pántok
  • 3 helyen állítási lehetőség
  • Fenntarthatóság figyelembe vételével készült termék, 1% For The Planet kezdeményezés értelmében környezetvédelemmel foglalkozó non-profit szervezetnek megy a vásárlásom 1%-a.

Amilyennek én látom a Bedrock Cairn 3D Adventure túraszandált

Röviden: igazi mindenes.
Mindezt volt alkalmam kipróbálni nyaralásunk szlovén felében, amikor patakokban, patakmenti köves, sziklás terepen jártam benne, és volt lehetőségem élesben tesztelni a vakációnk horvát felében is, amikor sós tengerben sétáltam, éles, hegyes sziklákon gyalogoltam.
A hazai túraszandál kínálatban szerintem alapvetően két vonal létezik. Van az igazán hardcore irány, ezekben biztosan lehet hosszabbakat gyalogolni (van ismerős, aki a Caminót járta végig ilyenben) de ezek a szandálok szerintem nem túl szépek, a női modellek is túl pasisak, mert a pántok túl szélesek, a talpak pedig túlságosan vastagok. Aztán van a sima, utcai sportszandálok csapata, a női modellek itt már csinibbek, a pántokat keskenyebbre, a talpat vékonyabbra tervezik, de ezekben nem lehet túrázni, max várost nézni, sétálgatni. Mindkettőből volt már jópár féle a TEVA-tól a Merrell-en át, de az egyiknek hamar elengedett a tépőzárja, mert nem bírta a vizes közeget, a másik a sarkamnál vagy a bütykömnél piszkálta állandóan a lábam. Volt olyan, is, ami tökéletesen tapadt, de rendre előre csúszkáltam benne a lejtmenetek során. Így kanyarodtam végül a méregdrága, de csalódást talán nem hozó tesztalany felé.

Dizájn és testreszabhatóság
Muszáj ezt a szempontot előre vennem, hiszen igazából emiatt szerettem bele ebbe a túraszandálba. Sajnos az igazán áhított türkizkékből nem volt a méretemben, de a rézvörös is nagyon szép, tökéletesen passzol az összes túracuccomhoz.
A szandál egyedi megjelenését egyébként nem is kifejezetten a színek, minták adják, mert ennél sokkal színesebb, látványosabb modellek is léteznek a piacon, hanem inkább a pántok vonalvezetése és a különböző állítási módok teszik különlegessé. A lábfejen két állítási lehetőség van, a sarokrészre pedig egy tépőzáras megoldást terveztek. Szerintem nincs olyan lábfejforma, amihez ne lehetne jól beállítani.

Ha kinövöm a mostanit, a következő ilyen szép kék lesz 🙂

Kényelem
Volt már “tanga” papucsom, szandálom is, és sima kézműves sarut is hordok, de nekem elsőre fura volt a lábujjközben lévő dupla, de nem túl vastag pánt. Többszöri állítás, finomhangolás után végül sikerült úgy “alakítani” a pántokat, hogy a második napon már egyszerre éreztem a szandál adta tartást, és közben azt is, mintha nem is lenne a lábamon. A 3D formázott talpbetét részt, az általa nyújtott nagyon enyhe boltozati alátámasztást is kifejezetten díjazza a lábam, és mivel alapvetően a mezítlábas lét híve vagyok, nagyon bírom azt is, hogy nulla “lejtése” van a talpnak.
Amellett, hogy a szandál nem tűnik batárnak, láthatóan nagyon masszív, végig olyan érzésem volt benne a sziklákon lépkedve, hogy le sem lehet robbantani a talpát, a ragasztás bivalyerős, a pántok is kellően vastagok, de mégsem adnak szoros, szűk érzetet, mint a korábban, más márkáktól próbált és strapabírónak titulált lábbelik.

Tapadás, stabilitás, tartás
Ha gyaloglásra is szánt túraszandálról van szó, akkor a tapadás és a tartás, illetve a hosszú élettartam kiemelten fontos. Tudják ezt jól Bedrock-ék is, és – azt leszámítva, hogy a kutyád szétrágja – garanciát vállalnak a szandál talpára, pántjaira is a Vibram® talp élettartamának hosszáig. A fenntarthatóság jegyében vállalják továbbá az újratalpalást, újrapántozást is, hogy ezzel is csökkentsék a túlfogyasztást, és a már meglévő holmijaink javítására és ne újabbak vásárlására buzdítsanak. De vissza a tapadáshoz.
Volt szerencsém vizes, csúszósabb köveken, száraz terepen, murvás talajon is lépkedni, hosszabbakat gyalogolni, és meggyőződtem a talp extra jó tulajdonságairól. Volt alkalmam élesebb, sziklás terepen is fel-le mászkálni benne, szerencsére ezeken a terepeken nem kellett félnem attól, hogy lerúgom a nagylábujjam körmét vagy odaverem a sarkam bárhol is.
Miközben tartja a lábfejet és a sarkat, és kellően tompítja, simítja el az egyenetlen, sziklás-köves terepet, egy pillanatra sincs az az érzése az embernek, hogy satuba van szorítva a lába.

Vannak hátrányok is…
Olvastam olyan értékelést, hogy “sajnos nem lehet zoknival hordani”, de ettől eltekintek, többek közt azért is, mert a Bedrock készít lábujjas zoknikat IS. Az egyik hátránya a szandálnak az az, hogy itthon nem lehet kapni. A másik pedig egyértelműen az ára. 115 eurót kértek érte, Amerikából rendelve ugyanez az ár, csak dollárban, amire még rájön soktíz dollárnyi szállítási költség (+ vám + áfa). De! ha igazak az értékelések és a Bedrock ígérete, és ez a szandi tényleg olyan jól bírja a strapát, akkor úgy remélem, hogy még évekig nem kell újat vennem. Max, ha nyerek a lottón, veszek egy türkizt is, amit vizes közegre terveztek (ez a Cairn 3D PRO Adventure modell)

Kapcsolódó bejegyzések
Teszteltem: Hannah Sett 3 túrasátor
Teszteltem: Gregory® Amber 44L női túrahátizsák
Teszteltem: Simond merinó kapucnis felső alpinizmushoz
Teszteltem: Skhoop Short Down skirt pehely túraszoknya
Titkos erdei bújóhelyet teszteltünk Kismaroson

Ezen írásom nem támogatott tartalom. Az általam használt ruhákról, felszerelésekről, szálláshelyekről készült leírások szubjektív véleményt tükröznek, a cikk témaválasztásában, megírásában az említett márka semmilyen módon nem vett részt.