Futás Gyalogtúra

A női futók térde tényleg többet sérül, mint a férfiaké?

Múlt héten szereztem be a Futás tudománya könyvet, elsősorban azért, mert kíváncsi voltam, hogy ez a viszonylag új kötet mit ír az egyik kedvenc mozgásformámról. Azt is szerettem volna megtudni, hogyan közelíti meg a (futó)mozgásban lévő emberi testet, annak biomechanikáját, a sérüléseket vagy akár a bemelegítés és a regeneráció kérdését.
A futás anatómiája részt egyelőre eltettem későbbre, a második, sérülésekről szóló fejezetre ugrottam, egy konkrét kérdésemre választ keresve. Vajon a (futó, gyalogló, sportoló) nők térde többet fáj, ez a testtájunk tényleg sérülékenyebb, mint a férfiaké?

A könyv szerint igen. Hogy milyen kutatás szolgál a kijelentés alapjául, azt nem írják, mindenesetre az olvasottak szerint a női futók esetében nagyobb a térdsérülések veszélye, mint a férfiaknál. A könyvben szereplő grafikon szerint a női futók sérüléseinek mintegy 40%-át az ún. futótérd elnevezésű, elsősorban az elülső térdet érintő fájdalmak, problémák teszik ki.
A térdemmel szerencsére nem szokott gond lenni, de hosszú távon nem is szeretném, ha lenne, így szakértőhöz fordultam a témában. Takács Kinga mozgásterapeutát kérdeztem arról, vajon tényleg vannak-e nemi különbségek a sportsérülések területén, és arról is kifaggattam, tényleg sérülékenyebb – és ha igen, akkor vajon miért – a női futók, gyaloglók térde. Mi áll ennek a hátterében? Kérdés az is, hogy hosszú távon mit lehet tenni, ha valaki szeret futni/gyalogolni/túrázni, de a térdfájdalma korlátozza ebben. Hol kell “rendet tenni” a testben, hogy helyreálljon az egyensúly?

Kinga a következőket válaszolta a kérdéseimre:

Sajnos igaz, hogy a nők térde hajlamosabb a sérülésre, mint a férfiaké. Ennek alapvetően két oka van, az antropometriai (testalkati) adottságok és a hormonrendszer.
#1 AZ ANATÓMIA
Mivel a nők csípője szélesebb, a combcsont dőlésszöge, és ezáltal a térd valgus állása (befelé dőlése, a szerző) nagyobb lesz. Ezt hívjuk Q szögnek is. Minél nagyobb ez a Q szög annál jobban nő a térdsérülések rizikója. A befelé nyeklő térdek nem adnak stabil támaszt a testnek, a térd hajlásszöge megváltozik, fokozva a kopást és a meszes elváltozásokat.
#2 A HORMONRENDSZER
A menstruációs ciklus alatt hormonjaink szintje állandóan változik. A ciklus első két hetében az ösztrogén hormon dominál, mely a kötőszövetes rendszer (szalagok, inak) gyengeségét okozza, így a ciklus első felében a szalagsérülések rizikója nagyobb, mint a ciklus második felében.

Mi a helyzet a (sok) gyaloglással?
Mivel a gyaloglás nem jár a talajfogásnál akkora ütközéssel, mint a futás, ezért ott a sérülések rizikója jóval kisebb. Legjobb védekezés a támadás, vagyis a prevenció. Ennek legjobb módja a csípő körüli izmok megfelelő erősítése. 

TIPP:
Konkrét gyakorlatokat keresel, melyek a csípő körüli izmokat erősítik, ezzel támogatják a térded egészségét is? Kinga kifejezetten térdről szóló webinarját ajánlom a figyelmedbe.
Ha valahol, akkor itt tényleg mindent megtudhatsz a térdedről 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:
Mumusaim I. – A bütyök. Amúgy tényleg bütyök, vagy csak én képzelem?