Futás Gyalogtúra

Mumusaim I. – A bütyök. Amúgy tényleg bütyök, vagy csak én képzelem?

Egy szakmai definícióval kezdem, miszerint a bütyök – a sok helyen olvasottakkal ellentétben – nem egy csontos kinövés a lábfej belső oldalán, a nagylábujj (öregujj) ízületénél, hanem a lábközépcsont fejének és a felső ujjperc bázisának ficama.
Extra csont kinövéséről szó sincs, helyette az történik, hogy a lábközépcsont kifelé mozdul a helyéből, erre válaszképpen a nagylábujj elindul befelé, a szervezet részéről pedig mintegy védekezésképpen bőrkeményedés alakul ki ezen a területen.

Mi okozhatja?
Minden olyan cipő, ami beleavatkozik a talp normál anatómiai helyzetébe, akár magas talppal, sarokkal, egyéb támaszokkal, az hosszú távon hozzájárulhat a lábfej deformitásához, de a bütyköt alapesetben mindig a mély talpi izmok gyengesége okozza.
Hozzájárulhat a bütykösséghez az is, ha ezt a gyengeséget, a laza kötőszöveteket örököltük. Én biztosan hozok valami ilyesmit is magammal, mert az anyukám lába – vádlija, lábfeje – dettó olyan, mint az enyém.
Még a jógaoktató képzéseim elején volt alkalmam megnézni a SOTE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetében egy idős hölgy preparált lábfejét, akkor azt mondta az anatómiai előadást tartó hallgató, hogy a nőkre a lábfej szétcsúszása, torzulása, a kalapácsujj, a bütyök elsősorban hormonális okokra (az ösztrogénszint folyamatos csökkenésére) vezethető vissza.

A bütyköt kiváltó tényezők nagy eséllyel egyediek (kinél a hormonok, kinél a tűsarok, a talpbetét, a befelé dőlő boka vagy az összes együtt stbstb. okozza), kíváncsi voltam arra, hogy nálam mi okozhatja a problémát, és arra is, hogy mit tehetek azért, hogy hosszú távon ne romoljon a helyzet, és még sokáig tudjak két lábon, fájdalmak nélkül gyalogolni, futni.

Bütyköm-bütyköm…

A következő dolgokat vezettem be:

  • Hosszas keresgélés és próba után találtam egy szilikon lábujj-távolítót – legyen a neve békatalp. Nem túl szexi, mint a mellékelt kép is mutatja, de ha pár órán keresztül (itthon mászkálva, jóga közben és most is, ahogy ezeket a sorokat gépelem) hordom, akkor utána úgy tűnik, mintha egészen normálisan állnának a lábujjaim.
  • Lábujj- és talp gyakorlatok – lábujj-visszafeszítéssel, az ujjak külön-külön mozgatásával, a talpboltozatok edzésével és gumiszalagos gyakorlatokkal próbálom kordában tartani ezt a területet.
  • Masszázs – Labdára taposva lazítom is a talpi kötőszövetet.
Ez vajon elég/jó stratégia hosszú távon?

Hogy a fenti kis rutinommal jót teszek-e, és hogy vajon nálam miből fakadhat a bütykösség (már ha egyáltalán az én állapotom annak tekinthető), arról Takács Kinga mozgásterapeutát kérdeztem, aki segített már akkor is, amikor egy fáradásos szárkapocscsont-törésből lábaltam kifelé, és egy szuper webinart rakott össze a lábfej okozta problémákról.
Kinga egyfelől megnyugtatott, hogy az én lábam – egyelőre – nem olyan vészes, a kisízületek normálisan mozognak, de a talpboltozatom nem teljesen oké. Egyszóval nincs nagy gáz, DE! mindenképpen segít a továbbiakban, ha ezerrel elkezdem a rendszeres tornát.

A már meglévő módszerekkel kapcsolatban Kinga a következőket tanácsolta:

“A cipőt is lehet hibáztatni, de az csak akkor probléma, ha állandóan abban vagyunk. A lapos talp egészséges. Az egyáltalán nem okoz bütyköt. A láb normál anatómiai helyzete cipő (sarok és egyéb támaszok) nélkül értendő. Minden, ami ezen a helyzeten változtat, az mindent változtat a testben felfelé is. A “toe spacer” magyarul lábujjtávolító csak akkor segít, ha aktív mozgás közben használjuk, és nem éjszaka. Speciális gyakorlatok végzése szintén sokat segít, de sosem árt, ha egy terapeutával konzultálsz, aki pontosan megnézi, hogy mely izmok gyengék, és melyek működnek esetleg túl.
A bütyök kezdeti stádiumban megfelelő mozgásterápiával még jól kezelhető, a fájdalom is enyhíthető. Ha azonban a probléma nagyon előrehaladott, akkor már sajnos csak a műtét lehet a megoldás. Ha elhanyagoljuk, gyakran okoz kalapácsujjat a szomszédos lábujjakban, ezzel megnehezítve a cipőhordást és a járást is, az esztétikai oldalról nem is beszélve. A lazább kötőszövet, és a szűk magassarkú cipők miatt a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ezért érdemes elgondolkodnunk, hogy mi a fontos számunkra a divat vagy az egészség.”

Kapcsolódó bejegyzések:

A női futók térde tényleg sérülékenyebb, mint a férfiaké?

5 gyakori kérdés a női futók csípőjéről